BME Egyetemi Zöld Kör

Az Egyetemi Zöld Kör egyike a hat egyetemi (EHK-hoz tartozó) öntevékeny körnek. Működésével igyekszik megvalósítani az egyetemi fenntarthatóságot és erősíteni a hallgatók környezetvédelmi ismereteit.

Ha kíváncsi vagy ránk, nézd meg weboldalunk BME Egyetemi Zöld Kör weboldala - BME Környezetvédelmi oldalak

Legfőbb tevékenységeink: *kollégiumi szelektív hulladék- és olajgyűjtés *intézményi papírfelhasználási reform *év végi elektronikai hulladékgyűjtés *Zöld Pont rovat a műhelyben ... és még sok más. Ha kérdésed, ötleted van, keress bennünket! egyetemizoldkor[kukac]gmail.com

Hulladékcsökkentés tíz lépésben

1. Viszek magammal bevásárlólistát, vászontáskát vagy kosarat.

2. Laposra taposom és szelektíven gyűjtök.

3. Komposztálok.

4. Megjavíttatom, újra használom.

5. Elcserélem, továbbadom.

6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi kereskedelmet.

7. Keresem az újrahasznosított termékeket.

8. A visszaválthatót választom.

9. Könyvtárba és kölcsönzőbe járok.

10. Letiltom a postai levélszemetet.

A HuMuSz hírei

Nincs megjeleníthető elem

A Tiszta Jövő hírei

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Szolgálati közlemény

2013.02.06. 01:52 Akvyr

Kedves Olvasó!

fbblog.pngA BME Egyetemi Zöld Kör csapata a megújulást szem előtt tartva úgy döntött, hogy a blogot kivonja a hivatalos hírforrásai közül. Ez persze semmi rosszat nem jelent, hiszen a Kör életéről és programjairól továbbra is naprakész információkat találsz a facebook oldalunkon, valamint a honlapon.

Köszönjük az eddigi megtisztelő figyelmet, és reméljük a továbbiakban is velünk tartasz!

Minden jót kíván: a BME EZK csapata

Szólj hozzá!

Vigyázat, ehető! - Közösségi filmhét a mezőgazdasági sokféleségről

2012.12.03. 21:58 uzsi948

„Az vagy, amit megeszel!” - Tisztában vagy vele, hol és milyen módon termelik az élelmiszert, ami a tányérodra kerül?

2012. December 7. (Péntek) 16:00, BME K épület I.72. terem

A BME Egyetemi Zöld Kör, csatlakozva a Védegylet által szervezett rendezvényhez, filmvetítést szervez. Egy hosszabb, és három rövidebb filmet láthattok pénteken:

Hozzávalók (amerikai dok.film, 67 perc, feliratos)

Inspiráló történetek séfekről, gazdákról és lelkes fogyasztókról , akik a helyi élelmiszer-rendszer átalakításához fogtak. Terítéken a termelői piacok, a közösség által támogatott mezőgazdaság és úttörő éttermek.

Betakarítás Kispest első közösségi kertjében (magyar riport, 5 perc)

26 család több száz kiló zöldséget termel vegyszer nélkül Kispesten, és még 100-an várnak arra, hogy egy hasonló területen maguk is kertészkedjenek.

Termelői piac a Szimpla Kertben (magyar kisdok. film, 4 perc)

Falu a nagyvárosban, őstermelők a belvárosban. Tönköly pogácsa, gyermekláncfű szörp, ez már a jövő a jelenben.

És a te szatyrodban mi van? (magyar kisdok. film, 6 perc)

Betekintés a budapesti Szatyor bevásárló közösség mindennapjaiba: látogatás a Szatyor termelőihez és dobozátvétel, pillanatképek az új boltról és a közösségi térről, önkéntesek, munkatársak és vásárlók gondolatai egy csokorban.

A vetítés után pedig mindenki elmondhatja a véleményét, tapasztalatait korunk mezőgazdaságával, élelmiszerpiacával kapcsolatban.

Az eseményhez a facebookon is csatlakozhattok!

Mindenkit szeretettel várunk!

Szólj hozzá!

Önképzőkör: Felforgató gondolatok az energetikai paradigmaváltásról

2012.11.02. 14:34 uzsi948

Szeretnél többet megtudni a megújuló energiaforrásokra való áttérésről?

Gyere el az Önképzőkör következő előadására!

Dr. Munkácsy Béla, az ELTE Környezet- és Tájföldrajz Tsz. adjunktusa beszél majd az energiatervezés interdiszciplináris összefüggéseiről az "Erre van előre" alternatív energia-forgatókönyv alapvetéseinek tükrében.

A kérdés nem az, hogy lehetséges-e, hanem az, hogy miképpen lehetséges az áttérés a megújuló energiaforrásokra. Ami egészen bizonyos: elsőként azzal a tévképzettel kell szakítanunk, hogy ez is egy olyan műszaki jellegű kihívás, amit majd a mérnökök megoldanak helyettünk... 

Időpont: 2012. november 7, szerda, 17:30

Helyszín: BME K épület, I. 72. terem

Az eseményhez facebookon is csatlakozhatsz!

Mindenkit szeretettel várunk!

melőadás_plakát másolata.jpg

Szólj hozzá!

Rio+20

2012.10.18. 19:44 Akvyr

„Fenntartható Társadalom – Merre haladunk? Rió+20” címmel 2012. szeptember 20-án, nagyszabású konferencia zajlott a Parlament Felsőházi termében. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, a Magyar Tudományos Akadémia Környezettudományi Bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetségének együttes szervezésében megrendezett esemény arra kereste a választ, hogy a 2012. június 20-22. között Rio de Janeiro-ban megrendezett ENSZ Világkonferencia hozott-e bármiféle pozitív eredményt, és ha igen, akkor ez hogyan építhető be a hazai fenntarthatósági politikákba. A konferencia többek között kitért arra is, hogy az eredményeknek milyen hatása lehet a jövőbeni magyar környezetjogi szabályozásra.

A konferencia két téma köré szerveződött. Az első részben felszólalók különböző delegációk tagjaiként jelen voltak Rioban, a második blokk témája “A fenntarthatóság biztosításának szükséges feltételei a területfejlesztésben és a vidéki élet megtartásával kapcsolatban” címet viselte.

A felszólalók egybehangzó véleménye szerint a RIO+20 konferencia politikai szintje kudarcot vallott, szinte semmilyen előrelépés nem történt a globális fenntarthatóság megteremtése érdekében. Ugyan a résztvevő országok egységesen elfogadták a The Future We Want (A jövő, amilyet szeretnénk) című 80 oldalas záródokumentumot, azonban az konkrét cselekvéseket egyáltalán nem tartalmaz, emiatt több nemzetközi civil szervezet máris elutasította.

A tárgyalótermeken kívül zajló közel kéthetes civil és tudományos kongresszusokon szerencsére sikerült néhány eredményt elérniük. Elindult egy folyamat, ami példamutató lehet a jövőre nézve. A következő évek legfontosabb kihívása, hogy a nemzetközi közösség hogyan tud erre építeni.

Az egyik kiemelt - és hazánk által különösen fontosnak tartott - kérdés az ivóvíz-biztonság. A Víz Barátai 70 tagállamot tömörítő csoportot magyar, finn, thai és tádzsik szakemberek alapították, és az általuk szervezett konferencián tárgyalták meg a vízzel kapcsolatos legfontosabb szempontokat. A new york-i konferencián megtartott panelbeszélgetésekből kettőt Magyarország vezényelt le. Hazánk erőfeszítéseinek is köszönhetően a fenntartható vízgazdálkodás és vízvédelem bekerült a végső dokumentumba. A konferencián részt vett Áder János köztársasági elnök is, aki bejelentette, hogy hazánk jövőre kész megszervezni egy, a vízzel kapcsolatos témák köré szerveződő átfogó nemzetközi konferenciát.

 

A bevezetőt követően úgy gondolom, érdemes pár pontban áttekinteni a RIO+20 kudarcainak okait, melyet az előadók az alábbiakban foglaltak össze:

  • kedvezőtlen politikai konjunkturális okok és a rossz időpontválasztás (elnökválasztás az USA-ban, EU-ban pénzügyi válság van),
  • A Bruntland Bizottság által 1987-ben adott fenntartható fejlődés definíció elavult. El kell különíteni a valóban fenntarthatósági problémákat a nem azzal kapcsolatos problémáktól. Ilyen a szegénység problémája, amely csökkentésének fontosságát számos ponton kiemeli a záródokumentum, mint alapvető globális célkitűzést. Azonban a szegénység leküzdésére irányuló intézkedések nem feltétlenül szolgálják a fenntarthatóságot.
  • fontos megemlíteni továbbá, hogy a fejlődő országokat tömörítő G77 csoport fejlesztéspolitikai konferenciának, a fejlett országok pedig környezetvédelmi konferenciának tekintik ezeket a globális alkalmakat, ily módon csekély esély mutatkozik arra, hogy egyezségre jussanak.  Az. iparilag fejlett országok esetében pedig a gazdaság helyreállítása közben éles ellentét áll fenn a gazdasági és ökológia (környezetvédelem) érdekek között. Oroszország a globális földgáz-és kőolajpiacon elfoglalt helyzetét, Kína gazdasági fejlődése ütemének lelassulását veszélyeztető fenntarthatósági célkitűzéseket nem támogatatta, és az EU által felvetett teljes paradigmaváltás, a zöld gazdaság gondolata semmilyen formában nem ment át a többi ország által „felhúzott” akadályokon.

 

Az "eredmények" között említhető, hogy a résztvevők kinyilvánították: szükség van általánosan elfogadott ún. fenntartható fejlesztési célok meghatározására és elfogadására 2013-ig. Egy ENSZ-kezdeményezésnek köszönhetően 50 milliárd dollár támogatást kívánnak összegyűjteni, amelynek célja, hogy 2030-ra a világ teljes népessége hozzájusson a folyamatos áramszolgáltatáshoz.

 

A konferencia második szekciójában elhangzott előadások a magyar vidék és víz kapcsolatának témája köré szerveződtek. Az elhangzott előadások mindegyike kiemelte az elavult mezőgazdasági szerkezet átalakításának szükségességét, a földterületek közösségi kézbeadását, az ártéri szántók művelés alól való kivonását, és a vidékfejlesztés újragondolását. Fontos megállapítás, hogy a társadalom ne adjon az agrárgazdaságnak olyan megrendelést, ami nem teljesíthető a fenntarthatóság keretein belül.

Fontos megemlíteni, hogy 2012. május 16-án a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács az Országgyűlés elé terjesztette Magyarország Új fenntartható Fejlődési Keretstratégiáját, melyet várhatóan idén ősszel fogadhat el a Parlament. Ebben megpróbálta aktualizálni a fenntartható fejlődés definícióját és négy stratégiai pillért (humán, társadalmi, természeti, gazdasági erőforrások) jelölt ki annak megteremtése érdekében.

Összefoglalásképpen a Rio+20 konferenciáról elmondható, hogy az elfogadott záródokumentum mellőzi a rendszerszemléletet. A nagy konferencia mellett lezajlott civil, tudományos konferenciákon elhangzott megállapításokra lehet és kell is építeni Magyarországon, ahol a szubszidiaritáson alapuló helyi megoldásokat, a lokalitást tovább kell erősíteni. Ezért is elengedhetetlenül szükséges a tömegek meggyőzése, hogy a napi rövidtávú érdekeket a globális hosszú távú érdekek írják felül. Érdemes időt szánni arra, hogy tisztán lássunk az ökológiai korlátainkkal kapcsolatban, mert nem mindegy melyik oldalára ülünk az éppen fűrészelendő ágnak. A fogyasztás mérséklését célzó technikák és intézkedések bevezetése szükséges a fenntartható fejlődés kereteinek megteremtéséhez. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy a globális konferenciák és megállapodások mennyire fontosak, hogy mi magunk lépéseket tegyünk a fenntartható fejlődés felé. Érdemes leszoknunk arról, hogy elbújunk a globális folyamatok mögé, azt hangoztatva, hogy „úgysem tehetünk semmit”. A fenntartható fejlődés helyi feltételei megteremthetők, a kérdés csak az, hogy a központi kormányzat mennyire támogatja ezen lehetőségek kiaknázását, illetve egyéni szinten felismerjük-e, hogy kinek mi a helyes és értelmes feladata ebben a mindenkit érintő ügyben.

szerző: Takács Krisztián

Szólj hozzá!

Elsüllyedünk a szemétben?

2012.10.01. 07:25 Zaga

A mostani poszt egy kis kedvcsináló a kedd 18:00-kor megrendezésre kerülő Vitafórumunkhoz. A hulladékgazdálkodás néhány alapvető fogalmát és kérdését fogom röviden taglalni. Ez kis segítséget jelenthet azoknak, akik kedden laikusként is aktívan részt szeretnének venni a szaktekintélyek eszmecseréjében.

Hulladéknak nevezzük az olyan anyagot, amelyet a tulajdonosa a keletkezés helyén nem tud felhasználni, és ezért attól meg szeretne válni, illetve erre a törvény kötelezi. A háztartási hulladéktól, az építőipari sitten keresztül, a veszélyes és elektronikai hulladékon át, a nukleáris hulladékig különböző kategóriákba soroljuk, és minden típus különböző kezelési módot igényel. A legnagyobb kérdés a lakossági eredetű hulladékok kezelése, mivel ezek nagy mennyiségben keletkeznek, és igen vegyes összetételűek. Található bennük a komposztálható élelmiszer maradékok, újrahasznosítható anyagok és veszélyes elektronikai hulladékok egyaránt. Ebből fejlett országokban mindenki napi kb. 1 kg-ot termel, melynek nagy többsége jelenleg hulladéklerakókba kerül, melyek csak jó esetben elszigeteltek mondjuk a talajvíztől. Magyarországon évi 3 Gellért-hegynyi kommunális hulladék keletkezik, melynek mindössze 15%-a kerül újrahasznosításra. A fő kezelési mód a lerakás, de a hulladékégetők is szerepet kapnak, melyek, bár kevesebb helyet foglalnak, és energiát termelnek, komoly levegőtisztasági követelményeknek kell(ene) megfelelniük.

A hulladék tehát probléma, amit kezelni kell. És a probléma nem csupán mérnöki. Nem elegendő, hogy a keletkező hulladékot összegyűjtjük, esetleg válogatjuk, amit lehet újrahasznosítunk belőle, a maradékot  pedig elégetjük, komposztáljuk, a többségét pedig (különböző térfogat- és tömegcsökkentési eljárások után) lerakókba szállítjuk. Ezen műveletek szükségességével nincs ellentmondásban az a tény, hogy a hulladék társadalmi probléma is. Mégpedig a jelenlegi gazdasági-társadalmi rendszer egyik jellegzetessége.
A probléma gyökere a gazdasági rendszer, mely a környezetet erőforrásként és hulladék szempontból nyelőnek tekinti. Ennek a hozzáállásnak is a következménye, hogy a megnövekedett népességből adódó többlet mellett az egységnyi termékre vetített (fajlagos) mennyiség is nő. Emellett a hulladékaink nagy része nehezen bomlik le magától, ami újabb problémákat vet fel, gondoljunk itt például az óceánokban található szemétszigetekre, melyek főként az általunk eldobott fém és műanyag-hulladékokból tevődnek össze. 
A hulladékkezelés legfontosabb pillérének a megelőzését kell tekintenünk. Ez a gondolat az alapja a fenntartható hulladékgazdálkodásnak. Az EU direktívái szerint a megelőzés fő lehetőségei a tiszta technológiák a termelésben és a gyártásban, valamint a csomagolóanyagok visszaszorítása. Egyértelmű, hogy amit nem termelünk meg, azt nem kell ártalmatlanítani. És ebben a feladatban a gyártókon és az államon kívül nagy szerepe van a fogyasztóknak, azaz nekünk is, hiszen a pénzünkkel minden vásárláskor leadjuk a szavazatunkat.
Kedvcsinálónak legyen most ennyi, kedden az előadóink jóval részletesebben kivesézik majd a témát. Várunk Titeket szeretettel a A Q épület A szárnyának 102-es termében , kedden 18:00-kor!

Szólj hozzá!

Újdonság: Vitafórum a hulladékégetésről

2012.09.28. 00:17 uzsi948

Idén újdonságként vitafórumot szervezünk, a hulladékégetés problémaköréről.

Gyere el te is október 2-án, kedden, 18 órakor a Q épület A102-es termébe és ismerd meg a tényeket pro és kontra!

- Tényleg csökkentik az emberiség nettó széndioxid kibocsátását?
- Valóban veszélyt jelentenek az egészségünkre?
- Tényleg várható a jövőben az elterjedésük?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre tudhatod meg a választ a két vitázó féltől:


Pro: Sámson Lászlótól, a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű igazgatójától és kontra: Lenkei Pétertől, a Levegő munkacsoport iroda vezetőjétől.

A vita moderátora Dr. Bartus Gábor lesz, a Környezetgazdaságtan Tanszék adjunktusa.

Mindenkit szeretettel várunk! Az eseményhez a facebookon is csatlakozhattok!

Szólj hozzá!

Flashmob: BICYCLE RAISE 365

2012.09.25. 22:02 uzsi948

Következzenek a részletes információk a flashmobról:

Mindenkit szeretettel várunk csütörtökön (szeptember 27), 12:00-kor a Sóhajok hídjánál!

A Magyar Kerékpárosklub melletti szolidaritási akció keretén belül, a Critical Mass 365 mintájára összegyűlünk és elénekeljük a Queen Bicycle race című dalát. A szám végén pedig a kerékpárokat a magasba emeljük! 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/271648676286886/

Szólj hozzá!

A Critical Mass nyomában

2012.09.24. 07:57 Zaga

Bizonyára értesültetek a hírről, hogy elmarad az őszi Critical Mass, és hogy a tavaszi lesz az utolsó hasonló rendezvény. A szervezők ezt elsősorban azzal indokolták, hogy a figyelemfelkeltő demonstrációk helyét a komolyabb, lépésről-lépésre történő, hozzáértő munkának kéne átvennie, a kritikus tömeggel szemben egy összetartó szakmai közösségre van szükség.

Még a körön belül is megoszlottak a vélemények a Critical Mass szerepéről, mivel ez egy tömegdemonstráció, ami definíciószerűen sok ember érdekét sérthette.  Én  a fenti ok miatt a szkeptikusok közé tartoztam, de többen lelkes résztvevői voltak a sorozatnak tőlünk is, aminek közösségépítő erejét aligha lehet vitatni. A kitűzött céllal azonban mindannyian egyetértünk, a kerékpáros közlekedésnek mindenképp része van egy élhetőbb és tisztább város létrejöttében.

A BME EZK nagyra értékeli a Magyar Kerékpárosklub tevékenységét, és szorítunk nekik, hogy sikerüljön a szakmai színvonalat az általuk elvárt szintre emelni. Emellett azonban nem felejtjük el az utóbbi években tett erőfeszítéseiket sem.  Szakmai tanácsaikkal és az egyetemi rendezvényeken való megjelenésükkel is segítették, hogy fejlődjön az egyetemi kerékpározás, hiszen ez a korosztály az, aki leginkább igénybe is tudja venni a biciklis közlekedést. Ezt bizonyítja az egyetemi bringatárolók magas kihasználtsága is, főleg jó idő esetén.

Az eddigi eredmények elismerésére, és a további - nem csak egyetemi szintű - fejlesztéseket optimistán várva szervezünk egy flashmobot, melyen visszaköszön majd a Critical Mass egyik jellegzetes motívuma, a bringaemelés is. A részleteket később írjuk meg itt, illetve a facebook oldalunkon is! Bringára fel!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: közösség kerékpár környezetvédelem flashmob

Az urbanizáció kihívása

2012.04.28. 21:22 uzsi948

Az Önképzőkör következő, és egyben utolsó előadására május 2-án szerdán kerül sor.

Molnár András, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének munkatársa, az urbanizáció kihívásairól tart előadást. 

Város vagy zöldövezet? Sokaknak kérdés, de több százmillió ember számára kénytelen válasz: város. Előadásunkban bemutatjuk, milyen veszélyeket rejt a városi lét egy katasztrófahelyzetben, melyek a sérülékeny pontok és hogyan készülhetünk fel a legrosszabbra. 

Szeretettel várunk Minden érdeklődőt, május 2-án, szerdán, 18 órakor a K. I. 72-es teremben. 

Az eseményhez a facebookon is csatlakozhatsz!

Szólj hozzá!

PapírREpülő hajtogató és célba dobó verseny az újrahasznosítás jegyében!

2012.04.27. 16:17 uzsi948

Az őszi PET-Párbaj sikerén felbuzdulva a Zöld Kör újabb flashmobot szervez.

Eltalálnád egy repülővel az aula közepét? Most kipróbálhatod magad! 

Az eseménnyel a papírhulladék újrafelhasználására és újrahasznosítására szeretnénk felhívni a figyelmet.

Flashmobot követően a repülőket együtt elvisszük a K épület mögötti szelektív gyűjtőbe.

 

Gyere el május 2-án szerdán a K épületbe!
Hozz magaddal HASZNÁLT papírt, hajtsd repülőt és célozz! 

Időpont: 14:00-14:15

Célpont: az aula közepe

Az eseményhez facebookon is csatlakozhatsz.

Szólj hozzá!