BME Egyetemi Zöld Kör

Az Egyetemi Zöld Kör egyike a hat egyetemi (EHK-hoz tartozó) öntevékeny körnek. Működésével igyekszik megvalósítani az egyetemi fenntarthatóságot és erősíteni a hallgatók környezetvédelmi ismereteit.

Ha kíváncsi vagy ránk, nézd meg weboldalunk BME Egyetemi Zöld Kör weboldala - BME Környezetvédelmi oldalak

Legfőbb tevékenységeink: *kollégiumi szelektív hulladék- és olajgyűjtés *intézményi papírfelhasználási reform *év végi elektronikai hulladékgyűjtés *Zöld Pont rovat a műhelyben ... és még sok más. Ha kérdésed, ötleted van, keress bennünket! egyetemizoldkor[kukac]gmail.com

Hulladékcsökkentés tíz lépésben

1. Viszek magammal bevásárlólistát, vászontáskát vagy kosarat.

2. Laposra taposom és szelektíven gyűjtök.

3. Komposztálok.

4. Megjavíttatom, újra használom.

5. Elcserélem, továbbadom.

6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi kereskedelmet.

7. Keresem az újrahasznosított termékeket.

8. A visszaválthatót választom.

9. Könyvtárba és kölcsönzőbe járok.

10. Letiltom a postai levélszemetet.

A HuMuSz hírei

Nincs megjeleníthető elem

A Tiszta Jövő hírei

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Elsüllyedünk a szemétben?

2012.10.01. 07:25 Zaga

A mostani poszt egy kis kedvcsináló a kedd 18:00-kor megrendezésre kerülő Vitafórumunkhoz. A hulladékgazdálkodás néhány alapvető fogalmát és kérdését fogom röviden taglalni. Ez kis segítséget jelenthet azoknak, akik kedden laikusként is aktívan részt szeretnének venni a szaktekintélyek eszmecseréjében.

Hulladéknak nevezzük az olyan anyagot, amelyet a tulajdonosa a keletkezés helyén nem tud felhasználni, és ezért attól meg szeretne válni, illetve erre a törvény kötelezi. A háztartási hulladéktól, az építőipari sitten keresztül, a veszélyes és elektronikai hulladékon át, a nukleáris hulladékig különböző kategóriákba soroljuk, és minden típus különböző kezelési módot igényel. A legnagyobb kérdés a lakossági eredetű hulladékok kezelése, mivel ezek nagy mennyiségben keletkeznek, és igen vegyes összetételűek. Található bennük a komposztálható élelmiszer maradékok, újrahasznosítható anyagok és veszélyes elektronikai hulladékok egyaránt. Ebből fejlett országokban mindenki napi kb. 1 kg-ot termel, melynek nagy többsége jelenleg hulladéklerakókba kerül, melyek csak jó esetben elszigeteltek mondjuk a talajvíztől. Magyarországon évi 3 Gellért-hegynyi kommunális hulladék keletkezik, melynek mindössze 15%-a kerül újrahasznosításra. A fő kezelési mód a lerakás, de a hulladékégetők is szerepet kapnak, melyek, bár kevesebb helyet foglalnak, és energiát termelnek, komoly levegőtisztasági követelményeknek kell(ene) megfelelniük.

A hulladék tehát probléma, amit kezelni kell. És a probléma nem csupán mérnöki. Nem elegendő, hogy a keletkező hulladékot összegyűjtjük, esetleg válogatjuk, amit lehet újrahasznosítunk belőle, a maradékot  pedig elégetjük, komposztáljuk, a többségét pedig (különböző térfogat- és tömegcsökkentési eljárások után) lerakókba szállítjuk. Ezen műveletek szükségességével nincs ellentmondásban az a tény, hogy a hulladék társadalmi probléma is. Mégpedig a jelenlegi gazdasági-társadalmi rendszer egyik jellegzetessége.
A probléma gyökere a gazdasági rendszer, mely a környezetet erőforrásként és hulladék szempontból nyelőnek tekinti. Ennek a hozzáállásnak is a következménye, hogy a megnövekedett népességből adódó többlet mellett az egységnyi termékre vetített (fajlagos) mennyiség is nő. Emellett a hulladékaink nagy része nehezen bomlik le magától, ami újabb problémákat vet fel, gondoljunk itt például az óceánokban található szemétszigetekre, melyek főként az általunk eldobott fém és műanyag-hulladékokból tevődnek össze. 
A hulladékkezelés legfontosabb pillérének a megelőzését kell tekintenünk. Ez a gondolat az alapja a fenntartható hulladékgazdálkodásnak. Az EU direktívái szerint a megelőzés fő lehetőségei a tiszta technológiák a termelésben és a gyártásban, valamint a csomagolóanyagok visszaszorítása. Egyértelmű, hogy amit nem termelünk meg, azt nem kell ártalmatlanítani. És ebben a feladatban a gyártókon és az államon kívül nagy szerepe van a fogyasztóknak, azaz nekünk is, hiszen a pénzünkkel minden vásárláskor leadjuk a szavazatunkat.
Kedvcsinálónak legyen most ennyi, kedden az előadóink jóval részletesebben kivesézik majd a témát. Várunk Titeket szeretettel a A Q épület A szárnyának 102-es termében , kedden 18:00-kor!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bme-ezk.blog.hu/api/trackback/id/tr54812633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása