BME Egyetemi Zöld Kör

Az Egyetemi Zöld Kör egyike a hat egyetemi (EHK-hoz tartozó) öntevékeny körnek. Működésével igyekszik megvalósítani az egyetemi fenntarthatóságot és erősíteni a hallgatók környezetvédelmi ismereteit.

Ha kíváncsi vagy ránk, nézd meg weboldalunk BME Egyetemi Zöld Kör weboldala - BME Környezetvédelmi oldalak

Legfőbb tevékenységeink: *kollégiumi szelektív hulladék- és olajgyűjtés *intézményi papírfelhasználási reform *év végi elektronikai hulladékgyűjtés *Zöld Pont rovat a műhelyben ... és még sok más. Ha kérdésed, ötleted van, keress bennünket! egyetemizoldkor[kukac]gmail.com

Hulladékcsökkentés tíz lépésben

1. Viszek magammal bevásárlólistát, vászontáskát vagy kosarat.

2. Laposra taposom és szelektíven gyűjtök.

3. Komposztálok.

4. Megjavíttatom, újra használom.

5. Elcserélem, továbbadom.

6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi kereskedelmet.

7. Keresem az újrahasznosított termékeket.

8. A visszaválthatót választom.

9. Könyvtárba és kölcsönzőbe járok.

10. Letiltom a postai levélszemetet.

A HuMuSz hírei

Nincs megjeleníthető elem

A Tiszta Jövő hírei

Nincs megjeleníthető elem

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

BME Zöld Tanszék Verseny

2010.05.31. 20:50 betax

(sajtóanyag) 

Lezárult az ország első Zöld Tanszék Versenye a Műegyetemen, melyet a BME Egyetemi Zöld Kör (EZK) hagyományteremtő céllal szervezett meg 2010 tavaszán. Az egyetem 12 tanszéke 406 dolgozójával versengett 8 héten át, ki tudja leginkább csökkenteni saját környezetterhelését.

Az indulók közül három intézet nyerte el a „Zöld Tanszék” minősítést, vagyis teljesítette az EZK által kidolgozott kritériumfeltételeket; a megszokott egyetemi rend megfordult a verseny során: a hallgatók vizsgáztatták oktató tanszékeiket olyan szempontok alapján, mint például papírhasználati szokások, energiatakarékosság vagy hulladékkezelés.

A verseny lebonyolítása során számos példa értékű gyakorlat gyűlt össze - nem kizárólag a „Zöld Tanszék” minősítést kiérdemlő intézetek között -, mit is tehetnek az egyes tanszékek saját berkeiken belül a környezetért. Az egyik tanszék saját - szelektíven gyűjtött - hulladékából hasznos használati tárgyakat készít a laborban, több helyen jellemző már a papírtakarékosság is, melynek ékes példája, hogy valahol már kötelezővé is tették a diplomamunkák kétoldalas nyomtatását. Egyre több oktató kéri beadandó házi feladatait elektronikus formában, és a sort még hosszasan lehetne folytatni. A tanszékek igazolták: valóban elkötelezettek a környezetvédelem ügye iránt, és készek tenni is érte.

Noha a verseny formálisan az ünnepélyes díjátadóval zárul le, melyre 2010. június 1-jén 10 órakor kerül sor a Műegyetem központi (K) épületének I. emelet 66. termében, a környezet megóvásáért tovább folyik a figyelmességet és kreativitást igénylő harc.

A Zöld Tanszék Verseny bizonyította: egy maroknyi emberből álló csapat, mint az Egyetemi Zöld Kör, lényeges változásokat indíthat el egy egyetemi méretű közösségben egész rövid idő alatt. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a későbbiekben kiterjesztik a zöld versenyt az egyetem többi tanszékére is, és reménykednek, hogy hamarosan más egyetemeken, főiskolákon is viszontlátják kezdeményezésüket.

További információk: ezk.bme.hu - zöld tanszék menüpont

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bme-ezk.blog.hu/api/trackback/id/tr562045908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az erő a tiétek! 2010.06.23. 14:17:58

A kilencvenes évek második felében vetítették hazánkban a Bolygó Kapítánya című rajzfilmsorozatot. Arról szól, hogy Gaia, aki a föld lelke felébred százéves álmából, és megrökönyödik, mekkora pusztítást vittünk végbe ilyen rövid idő alatt. Ez így nem m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása